SYYSHYRÄYS Kuntorannassa

SYYSHYRÄYS on jälleen lähestymässä. Se järjestetään Kuntorannassa 29.- 31.8.

Sirkka Jeulonen ja Sirpa Rossi ovat aluejärjestön edustajina hoitamassa ohjelman sujumista. Päivien aikana on paljon ulkoilua ja esim pelaamista ulkona (mölkky, petankki ja yms)-
Sisällä opetellaan tansseja, kylpylässä on vesijumppaa ja. Samaan aikaan on myös avoin keskustelutilaisuus perjantaina klo 12-14.

Iltaisin on tanssia.


RANTA ONKIMIS KILPAILUT TUUSNIEMELLÄ

Eläkeläiset ry Savon Aluejärjestön rantaonki kilpailut
pidettiin 26.07 Tuusniemen satamassa. Sää oli ehkä liiankin lämmin, mutta
saaliit tyydyttivät onkijoita. Taisipa joku mainita, että nämä kisat voisi
järjestää täällä joka vuosi.

Naisten sarjan voitti Raija Kortelainen
Suonenjoki-Iisvesi eläkeläisistä tuloksella 1932g, toiseksi tuliNissinen Liisa
Kuopio-Kallavesi joukkueesta ja kolmas oli Marja Sutinen Tuusniemen
eläkeläisistä. Sarjassa oli yhdeksän kilpailijaa.

Miesten sarjan voitti Onni Hakulinen Kuopio-Kallavesi
tuloksella 3866g, toiseksi tuli Hemmo Kortelainen Suonenjoki-Iisvesi
joukkueesta ja kolmas oli Heiskanen Väinö Suonenjoki -Iisavesi joukkue.
Sarjassa oli seitsemän onkijaa.

Kilpailijoille oli tarjolla Kasasen Elvin keittämä rantakalakeitto, ruisleipää, juotavaa ja lopuksi pulla kahvit sekä grillimakkaraa.Kiitokset osallistujille Tuusniemen Eläkeläiset ry puolest
Hannu


Pilkkikisat Varkaudessa 4.4.2018

Aurinko helli pilkkijöitä ja seuraajia. Kallioniemeen oli tullut väkeä n. 70 henkeä. Järjestäjänä oli Varkauden Eläkeläiset.

Lunta oli jäällä paljon eikä kalat olleet kovin liikkuvaisia. Ilman saalista ei kuitenkaan jääty.
Joukkuekisassa voittajaksi selvisi Vehmersalmen joukkue.

Savon aluejärjestön pikkujoulu järjestettiin 5.12.2017 Kuntorannassa.

Ohjelma oli mukava ja yhteislaulut raikuivat. Ohjelman jälkeen ruokailtiin herkullista jouluruokaa ja arpajaisten jälkeen alkoi karaoke laulut ja tanssit.

Savon aluejärjestö piti syyskokouksensa 10.11.2017.
Kokous valitsi aluejärjestön puheenjohtajaksi edelleen Sirkka Jeulosen Kuopiosta ja varapuheenjohtajaksi Kalevi Tuovisen Sonkajärveltä.

Kokouksessa kuulimme Pohjois-Savon Liiton edustajien terveisit maakuntauudistuksen etenemisestä ja sotesta.Siitä syntyi vilkas keskustelu.


SYYSHYRRÄÄS! elokuussa Kuntorannassa.

Savon aluejärjestön liikunnallinen tapahtuma pidettiin 29.-30.8.2017 Kuntorannassa Varkaudessa.

N. 200 ihmistä oli mukana tapahtumassa, jonka teemana oli Muisti ja liikunta. Kuntorannassa pelatiin pelejä ulkona ja sisällä, opeteltiin tanssimaan, virkistettiin muistia aivojumpalla ja pidettiin muutenkin hauskaa.

Saat ohjelman auki linkistä

Aluetoimikunta otti kantaa pankkipalvelujen siirtymisestä yhä enemmän tietokoneelle. Kannanotto lähetettiin lehtiin, joista monet julkaisivat sen.

KANNANOTTO Eläkeläiset Ry
Savon Aluejärjestö 18.1.2017

Pankit pakottavat ihmisiä digi-loikkaan - vanhusten asiointi mahdotonta
Pankit sulkevat nyt kovaa vauhtia konttoreitaan. Pohjois-Savon Osuuspankki on ilmoittanut lopettavansa huhtikuussa pankkikonttorit Kaavilla ja Karttulassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nettipankittomat asiakkaat joutuvat asioimaan muissa kunnissa laskujensa maksamisessa.

Osuuspankki saneeraa pitkin maata konttoreitaan kovalla kädellä. OP on ollut maalaisten pankki. Se on syntynyt ja kasvanut pienten kuntien vähävaraisten ihmisten varoin. Nyt pankin juuret unohdetaan ja viedään asiakaspalvelut sen pitkäaikaisemmilta asiakkailta, vanhuksilta pois.

Osuuspankki on valinnut Nordean tien: ”Eläkeläisten kengistä
tulevien hiekkojen siivoaminen vie enemmän rahaa kuin he tuovat”, sanoi
takavuosina Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos. Pankkien alasajon myötä pyritään kehittämään hallituksen kärkihanketta pakko- digilisaatiota, joka sekin tuottaa lisää kustannuksia vähävaraisille ihmisille.

Viikko sitten julkistetun tutkimuksen mukaan eläkeläisten
varallisuus kerrottiin olevan muuta väestöä parempaa. Pankkiasioinnissa se ei
ainakaan todista tärkeän asiakkaan roolista. Joten taisi olla tutkimus
poliittista todistelua ja valhemedian uutisia.

Eläkeläiset Ry;n Savon aluejärjestön hallitus 18.1.2017
Yhteisöviestijä

Rauno Jääskeläinen

Savon aluejärjestön syyskokous 25.11.2016

Hoitajamitoitusta ei saa kattaa avustavalla henkilöstöllä, digitalisaatiosta uhkaa tulla vanhusväestöä syrjivä

Päätös, lykkäys ja peruminen, tämähän on nykyisen hallituksen toimintakuvausta. Hoitajamitoituksen leikkauksen peruminen oli tietysti parempi kuin leikkaus, mutta sitä ei saa kattaa hoitoavustajien ja työharjoittelijoiden mukaan laskemisella hoitajamitoituksessa. Joten sosiaali - ja terveysjärjestöjen, hoitojärjestöjen ja esim. Eläkeläiset ry:n torjuntavoitossa on mollivoiton tunnelma, jos 70 miljoonan euron säästötavoite katetaan osaamattoman työvoiman kautta, totesi Eläkeläiset ry:n Savon aluejärjestö syyskokouksessaan.

Aluejärjestö on huolissaan myös siitä, että digitalisaatiosta uhkaa tulla syvästi syrjivä asiointikehitys, jos hallituksen kaavailemat viranomaispostit siirtyvät sähköiseen muotoon kokonaan. Näin on ajateltu tapahtuvan jo vuoden 2018 alusta alkaen. Sähköinen postilaatikko ei toimi muuten kuin ns. vahvan tunnistautumisen kautta. Se edellyttää mm. pankkitunnusten käyttöönottamista. Tähän ei pidä pakottaa niitä ihmisiä, jotka eivät näitä halua, tai osaa niitä käyttää. Jo pelkästään atk-laitteiden hankkimisen pakotus on kohtuutonta, toteaa Savon Aluejärjestön eläkeläiset.

Eläkeläiset ry:n valtuuston varapuheenjohtaja kuopiolainen Mervi Höylä, esitteli alustuksessaan Eläkeläisliittojen etujärjestön EETU:n tutkimuksen. Siinä on selvitetty 55 – 84 vuotiaiden käsityksiä erilaisistaikääntyvien ja iäkkäiden ihmisten ongelmista. Peräti 75 prosenttia ikäihmisistä kokee tulevansa kohdelluksi toisen luokan kansalaisena ja toteaa kokeneensa ikäsyrjintää.

- Kysymys on siitä, osaako ja haluaako yhteiskunta arvostaa
ikääntyneitä jäseniään. Nykyisessä arvomaailmassa on tapahtunut nopeasti muutos
pahaan suuntaan, arvioi Mervi Höylä.
- Meidän ei tule alistua siihen, että meistä ikäihmisistä tehdään vain kuluerä.
Toimintamme lähtökohtana on toisen ihmisen kunnioittaminen ja kuomioiminen
kaikissa elämänvaiheissa, Höylä kiteytti.

Iisalmen Sanomat julkaisi Iisalmen Eläkeläiset ry:n
kokoustiedotteesta seuraavaa:
“Resursseja terveyden edistämiseen. Kunnilla on oltava riittävästi resursseja hyvinvointia edistävän työn tekemiseen ja kansalaisilla mahdollisuus tuoda kokemuksiaan palveluista päättävien ja tuottavien tietoon, vaatii Iisalmen Eläkeläiset ry kevätkokouksensa kannanottona sote-uudistukseen. Kun kuntien tehtäviä siirretään sote- ja itsehallintoalueille, huolena on kuntien demokraattisen vaikuttamisen ja
kontrollin vaarantuminen. Kun uudistuksen tavoite on vahvasti taloudellinen, niin sosiaalinen ja tasa-arvonäkökulma voi jäädä vähälle huomiolle. Mitä tapahtuu terveyden ja hyvinvoinnin edistämiselle ja ennaltaehkäisevälle sosiaali- ja kansanterveystyölle? yhdistys kysyy. Yhdistyksen mukaan nyt on aika pohtia näitä asioita riittävän monesta näkökulmasta, koska päätösten jälkeen huonoiksikin todetut ratkaisut jäävät helposti voimaan jopa vuosikymmeniksi.

Ystävällisin terveisin Aimo

Leppävirtalaiset kovia kotivesillä!
Eläkeläiset ry:n Savon Aluejärjestön pm pilkit pidettiin tiistaina Leppävirran Konnuslahdella. Leppävirran Eläkeläiset vastasivat järjestelyistä. Kotiveden ansiosta vai mistä johtuen, leppävirtalaiset veivät suurimman osan palkintosijoista. Jarmo Takkunen Leppävirran Eläkeläisistä vei voiton miesten sarjassa tuloksella 2,922 kiloa, Takkusella oli päivän suurin kala 666 grammaa painava ahven. Naisten sarjan voittaja Suonenjoen Lea Penttinen sai toiseksi suurimman saaliin 1,895 kiloa. Miesten sarjan kakkonen oli Sorsakosken Väinö Korhonen 1,749 kilon saaliilla. Ja kolmas sija meni Leppävirralle Jorma Rajakannakselle 1,610 kilolla. Naisten kakkonen oli Sorsakosken Marjatta Markkanen 1,603 kilon saaliilla. Kolmannen sijan otti Suonenjoen Raija Kortelainen, kalasäkki painoi 1.146 kiloa. Joukkuekilpailun voitti Leppävirta 4,853 kilolla. Mestarijoukkueessa pilkkivät Eino Nikkanen, Irja Nikkanen ja Jarmo Takkunen)

Eläkeläiset ry Savon Aluejärjestön pilkkimestaruuskilpailut Leppävirran Konnuslahti 29.3. 2016. Tulokset: Miehet 1) Jarmo Takkunen Leppävirta 2922, 2) Väinö Korhonen Sorsakoski 1749, 3) Jorma Rajakannas Leppävirta 1610, 4) Eino Nikkanen Leppävirta 1176, 5) Seppo Jääskeläinen Suonenjoki 570, 6) Aulis Markkanen Sorsakoski 539, 7) Risto Nuutinen Suonenjoki 469, 8) Heikki Kasanen Kuopio Kallavesi 295, 9) Heikki Väätäinen Suonenjoki 243, 10) Onni Hakulinen Suonenjoki 183, 11) Pertti Parviainen Leppävirta 31, 12) Väinö Ovaskainen Kuopio Kallavesi 24, 13) Seppo Räsänen Kuopio Kallavesi ja Veijo Kukkonen Kuopio Kallavesi läheltä piti. Naiset 1) Lea Penttinen Suonenjoki 1895, 2) Marjatta Markkanen Sorsakoski 1603, 3) Raija Kortelainen Suonenjoki 1146, 4) Irja Nikkanen Leppävirta 754, 5) Suoma Collan Suonenjoki 711, 6) Aino Martikainen Kuopio Kallavesi 452, 7) Maija Ovaskainen Kuopio Kallavesi 190, 8) Maija Tolppanen Kuopio Kallavesi 181, 9) Sirkka Jeulonen Kuopio Kallavesi 161, 10) Satu Siponen Kuopio Kallavesi 15, 11) Maija- Liisa Tolonen Pielavesi nykäisy Sekajoukkue 1) Leppävirta 4853 ( E Nikkanen, I Nikkanen, Takkunen) 2) Sorsakoski 3989 ( A Markkanen, M Markkanen, Korhonen) 3) Suonenjoki II 2850 ( Collan, Penttinen, Väätäinen) 4) Suonenjoki I 1795 (Nuutinenm Hakulinen, Kortelainen) 5) Kuopio Kallavesi III 712 ( Jeulonen, Martikainen, Räsänen) 6) Kuopio Kallavesi I 395 ( V Ovaskainen, M Ovaskainen, Tolppanen) 7) Kuopio Kallavesi II 319 ( Kasanen, Kekkonen, Siponen)

Savon alue kokoontui Kuntorannassa Eläkeläiset ry:n aluetoimikuntien työpäiväkierroksella perjantaina 12. helmikuuta. Varkauden Kuntorannassa pidetty työpäivä piti sisällään muun muassa painavia pohdintoja aluejärjestöjen roolista eläkeläisten edunvalvonnassa.Työpäiville oli kutsuttu aluetoimikunnan jäsenet sekä edustajat alueen niistä yhdistyksistä, joilla ei ole edustusta aluetoimikunnassa.

Ylä-Savon yhdistykset koolla

Eläkeläiset ry Savon Aluejärjestö ry
Iisalmi 28.1.2016

Ylä-Savon rinki

Ringin yhdistystapaaminen 28.1.2016 Iisalmessa

Ylä-Savon ringin muodostavat Keiteleen, Pielaveden, Kiuruveden, Vieremän, Sonkajärven, Rautavaaran, Lapinlahden ja Iisalmen Eläkeläiset ry yhdistykset. Yhdistykset kokoontuvat pari kertaa vuodessa sopimillaan paikkakunnilla. Tapaamisen tarkoitus on tiivistää ja kehittää alueellista yhteistyötä ja kunkin yhdistyksen toimintaa yhteisten kokemusten kautta. Sovitaan toimenpiteistä yhteisten tapahtumien toteuttamiseksi.

Aluejärjestön yhteinen kesäjuhla on Iisalmen Kyllikinrannassa 17.8.2016 klo 12 alkaen. Sonkajärven yhdistys järjestää aluejärjestön yhteisen rantaonginta tapahtuman heinäkuulla. Vieremän yhdistys kutsui laskiaistansseihin Huvitorpalle 4.2. klo 12 ja Sonkajärven yhdistys Kalevalanpäivän tapahtumaan 28.2. klo 13 ravintola Hollivootiin.

Ajankohtaiset asiat ovat tapaamisissa esillä. Hyvin vilkasta ajatusten vaihto oli vallitsevassa pakolais- ja maahanmuutto asiassa. Pakolaisasiassa toivottiin, että kanssakäyminen olisi pakolaisten ja paikallisten asukkaiden kesken sopuisaa ja moitteetonta. Vihapuheet ja puhumattakaan vihateoista tuomittiin jyrkästi. Kaikkien omat kokemukset olivat myönteisiä. Toivottiin, että kansojen ja kansainvälinen yhteistyö maailmassa saataisiin paremmaksi, jotta kenenkään ei tarvitsisi lähteä sotia ja vainoja pakoon selvitäkseen hengissä.

Maahanmuuttajien kanssa käytävä yhteistoiminta kullakin paikkakunnalla antoi pohtimisen aiheita. Miten kehitetään toimintaamme niin, että maahanmuuttajia saadaan mukaan toimintaryhmiin. Asiaan on perehdytty monissa tilaisuuksissa, joissa on saatu kuulla kokemuksista ja toimintatavoista. Eläkeläiset ry järjestönä on järjestänyt tällaisia tapaamisia. Erilaisista kulttuureista peräisin olevien ihmisten tapaaminen ja yhteistyö on toivottavaa ja se tuo uutta sisältöä toimintaan, todettiin monissa puheenvuoroissa.

Aimo Mursu, Iisalmen yhdistyksen jäsen.

ELÄKELÄISTEN MIELENOSOITUS HELSINGISSÄ KANSALAISTORILLA TORSTAINA 8.10.2015KLO 12.30. - 15.00

Myös Savosta oltiin mukana mielenosoituksessa.

Suomalaiset eläkeläiset ovat saaneet mittansa täyteen eläkkeensaajan asumistuen kohtalosta ja kokoontuvat joukkomielenosoitukseen 8. lokakuuta 2015 Helsinkiin Kansalaistorille.
Järjestäjät, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry ja Eläkeläiset ry, odottavat paikalle satoja suivaantuneita ikäihmisiä ympäri Suomen.

Mielenosoituksessa puhuvat järjestäjätahojen puheenjohtajat, Eläkeläisten Martti Korhonen ja EKL:n Matti Hellsten

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä on kutsuttu paikalle vastaamaan hallituksen kovasta, paljon hätää herättäneestä leikkauslinjasta ja kertomaan, minne ministeri aikoo ohjata eläkkeensaajan asumistuesta leikatut 60 miljoonaa euroa. Entä millä tavalla hallitus aikoo turvata jatkossa kymmenien tuhansien kaikkein heikoimmassa asemassa olevien arjessa pärjäämisen ja kotona asumisen?

Järjestöt vastustavat myös muiden sosiaalietujen ja eläkkeiden indeksikorotusten jäädyttämistä sekä sairaus- ja lääkekulujen omavastuiden korotuksia. Varsinkin pientä eläkettä saavien ostovoima on turvattava.
Mukaan mielenosoitukseen on kutsuttu myös muita kansalaisjärjestöjä, mm. Tapaturma-ja Sairausinvalidien Liitto ry

Kansalaistorilla tavataan!

ELOKARKELOT

Aluejärjestön alueen yhdistysten yhteinen juhla ELOKARKELOT pidettiin Kiuruvedellä Puistorinteen lavalla elokuun 18. päivä.

Elokarkeloissa oli iloista ohjelmaa, jota esittivät eri yhdistysten esiintyjät. Puheen piti Anu Mäki Eläkeläiset ry:stä. Siellä olli myös oikeat lavatanssit orkesterin tahdittamana.

Väkeä oli tullut runsaasti eri puolilta Savoa, Mikkelistä Sonkajärvelle ja siitä väliltä. Letut ja makkarat maistuivat ulkona upeassa kesäisessä säässä tanssin lomassa.

Rantaongintakilpailun tulokset

Jarmo Takkunen eläkeläisten onkimestariksi

Eläkeläiset ry:n Savon Aluejärjestön rantaongintamestaruuskilpailut pidettiin 21.7.2015 Leppävirran Konnuslahdella. Mestariksi onki LeppävirranEläkeläisten Jarmo Takkunen 7,911 kilon tuloksella. Naisten voiton vei Sorsakosken Marjatta Markkanen 668 gramman saaliilla.

Miesten kakkoseksi onki Suonenjoen Risto Nuutinen 2,835 kilon saaliilla. Miesten kolmonen Leppävirran Tero Nikkanen sai 2,674 kilon saaliin.

Naisten kakkonen oli Suonenjoen Liisa Hyvönen 546 gramman saaliilla ja kolmonen Liisa Hyvönen Suonenjoelta onki 502 grammaa. Joukkuemestaruuden voitti Leppävirran porukka Irja Nikkanen, Tero Nikkanen ja Pertti Parviainen 3,726 kilontuloksella.

Tulokset

Miehet 1) Jarmo Takkunen Leppävirta 7911, 2) Risto Nuutinen Suonenjoki 2835, 3) Tero Nikkanen Leppävirta 2674, 4) Eino Nikkanen Leppävirta 1317, 5) Jorma Rajakannas Leppävirta 1216, 6) Pertti Parviainen Leppävirta 851, 7) Heikki Väätäinen Suonenjoki 711, 8) Kari Nikkanen Leppävirta 539, 9) Onni Hakulinen Kuopio-Kallavesi 381, 10) Veikko Laine Suonenjoki 360, 11) Seppo Jääskeläinen Suonenjoki 334, 12) Heikki Kasanen Kuopio-Kallavesi 272, 13) Aulis Markkanen Sorsakoski 95

Naiset 1) Marjatta Markkanen Sorsakoski 668, 2) Mirja TolppanenKuopio- Kallavesi 546, 3) Liisa Hyvönen Suonenjoki 502, 4) Liisa Nissinen Kuopio- Kallavesi 310, 5) Suoma Collan Suonenjoki 264, 6) Irja Nikkanen Leppävirta253, 7) Lea Penttinen Suonenjoki 130, 8) Kirsti Kolehmainen Suonenjoki 92,9) Katri Venäläinen Kuopio-Kallavesi 51.

Sekajoukkue 1) Leppävirta 3775 ( Irja Nikkanen, Tero Nikkanen, PerttiParviainen) Suonenjoki 3430 ( Risto Nuutinen, Liisa Hyvönen, KirstiKolehmainen) 3) Leppävirta II 1855 ( Katrina Rajakannas, Kari Nikkanen, Eino Nikkanen) 4) Suonenjoki II 1308 (Seppo Jääskeläinen, Suoma Collan, Heikki Väätäinen ) 5) Kuopio-Kallavesi 1235 (Onni Hakulinen, LiisaNissinen, Mirja Tolppanen).